Artroscopia de umăr este o intervenție chirurgicală minim-invazivă, ce utilizează un dispozitiv dotat cu o cameră video de mici dimensiuni la capăt (artroscop) pentru a vizualiza și trata problemele umărului. Procedura implică efectuarea unor incizii foarte mici, cunoscute sub numele de portale, prin care se introduce artroscopul. Iată în ce situații este indicată artroscopia de umăr.
Tendinita
Tendinita constă în inflamația tendoanelor din jurul umărului (mușchii coafei rotatorii). Cauzele și factorii de risc sunt practicarea unor activități fizice care solicită umărul, mișcările bruște, sau sedentarismul, deoarece poate slăbi tendoanele. Unul dintre cele cinci tendoane principale ale umărului este tendonului supraspinos, iar leziunea sa poartă numele de tendinopatie supraspinos. Artroscopia este o opțiune de tratament pentru tendinopatia supraspinosă și alte leziuni ale tendoanelor, mai ales atunci când alte metode de tratament nu ameliorează simptomele.
Sindromul de impingement al umărului
Sindromul de impingement al umărului apare ca urmare a îngustării spațiului subacromial și a fricțiunii dintre tendoanele coafei rotatorilor și acromion (partea superioară a omoplatului). Simptomele frecvente includ durere de umar, care se intensifică atunci când pacienții încearcă să ridice sau să coboare brațul. Sindromul de impingement al umărului apare din cauza suprasolicitării umărului prin mișcări repetate. Una dintre opțiunile de tratament pentru sindromul de impingement al umărului este decompresia subacromială, care utilizează tehnica artroscopului pentru a înlătura țesutul inflamat.
Luxația umărului
Luxația umărului implică dislocarea capului humerusului din cavitatea în care este poziționat în mod normal, ca urmare a unui traumatism sever. Luxația umărului provoacă leziuni ale diferitelor țesuturi și structuri din jurul articulației umărului, fapt ce contribuie la instabilitatea umărului sau la luxații recurente. Tratamentul chirurgical pentru instabilitatea umărului implică o procedură artroscopică numită operația Bankart. Această intervenție are ca scop repararea țesuturilor moi și restabilirea stabilității umărului prin fixarea labrumului (cartilajul din jurul articulației umărului) și a ligamentelor rupte.
Umărul înghețat (capsulita adezivă)
Umărul înghețat este o afecțiune care provoacă durere și rigiditate la nivelul umărului și limitează mobilitatea articulației. Este o afecțiune întâlnită la pacienții cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, în special în rândul celor care suferă de diabet zaharat sau alte tulburări endocrine. Afecțiunea este cauzată de inflamația și îngroșarea capsulei din jurul articulației umărului. Artroscopia de umăr este o opțiune de tratament pentru umărul înghețat.
Artroza acromio-claviculara
Artroza acromio-claviculară este o afecțiune degenerativă care afectează cartilajul articulației situat între acromion și claviculă. Se manifestă prin durere în partea anterioară a umărului, care se poate extinde în întreg umărul. Apare mai ales la pacienții de vârsta mijlocie și în vârstă, dar este întâlnită și în cazul pacienților mai tineri care au suferit traume la nivelul umărului. Cu ajutorul artroscopiei, chirurgul poate examina și trata cu precizie interiorul articulației umărului, inclusiv cartilajul deteriorat sau alte leziuni.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
· www.hss.edu, https://www.hss.edu/condition-list_shoulder-arthroscopy.asp, accesat la 02.04.2024;
· www.mountsinai.org, https://www.mountsinai.org/health-library/surgery/shoulder-arthroscopy, accesat la 02.04.2024;
· my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21785-shoulder-arthroscopy, accesat la 02.04.2024.