Meniu

4 cauze ale apariției cancerului endometrial

Articol scris de

8 luni în urmă 9

Cancerul endometrial este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer ale uterului și este rezultatul unei creșteri anormale a celulelor endometriale. Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate la femeile cu vârsta cuprinsă între 60 și 70 de ani. De obicei, este depistat rapid, încă din stadiile incipiente, ceea ce înseamnă că șansele de supraviețuire sunt mari. Atunci când apare la o vârstă mai mică, tratamentele împotriva cancerului pot afecta fertilitatea, situație în care pacienta are însă mai multe opțiuni, ce trebuie discutate cu medicul specialist; cea mai cunoscută dintre acestea este fertilizarea in vitro (FIV).

Mai depart vom vorbi despre câțiva dintre factorii asociați cu apariția acestui tip de cancer. 

1. Creșterea nivelului de estrogen 

Ovarele secretă doi hormoni sexuali, estrogenul și progesteronul. Dacă, din diverse motive, nivelul estrogenului crește prea mult, dar nu și cel al progesteronului, apare un dezechilibru ce sporește riscul dezvoltării cancerului endometrial. Există mai mulți factori care pot cauza un astfel de dezechilibru. Unul dintre ei este numărul total de cicluri menstruale: cu cât mai mare este acesta, cu atât mai ridicat este riscul de apariție a cancerului endometrial. Asta înseamnă că dacă ai avut prima menstruație (menarha) înainte de vârsta de 12 ani, ești mai expusă riscului de a dezvolta acest tip de cancer decât o femeie care a avut prima menstruație la o vârsta mai mare. 

Alte exemple de factori care pot influența nivelul hormonilor sexuali sunt: numărul de sarcini (absența sarcinilor este considerat un factor de risc pentru cancerul endometrial), un anumit medicament folosit în tratamentul cancerului de sân, sindromul ovarelor polichistice (duce la creșterea nivelului de estrogen) și terapia cu estrogen.

2. Hiperplazia endometrială 

Cele mai citite articole

Hiperplazia endometrială reprezintă îngroșarea anormală a mucoasei uterine și uneori este considerată un precursor al cancerului endometrial. Există însă mai multe tipuri de hiperplazie endometrială. Cea ușoară sau simplă prezintă un risc foarte mic de a se transforma în cancer și poate dispărea de la sine sau după terapie hormonală. Hiperplazia „atipică”, în schimb, are un risc mai mare de a deveni cancer dacă nu este tratată. Mai exact, hiperplazia atipică simplă se transformă în cancer în 8% dintre cazuri, iar hiperplazia atipică complexă în până la 29% dintre cazuri. Acest tip din urmă tip de hiperplazie endometrială este asociat și cu un risc sporit de a avea cancer endometrial nedetectat.

3. Obezitatea 

Obezitatea este asociată cu modificări hormonale și este considerată un factor de risc important pentru cancerul endometrial. Potrivit specialiștilor, femeile supraponderale au de două ori mai multe șanse să dezvolte acest tip de cancer uterin, comparativ cu femeile cu o greutate normală. În cazul femeilor obeze, riscul este de trei ori mai ridicat. Motivul este reprezentat de efectul grăsimii corporale asupra nivelului de estrogen: țesutul adipos poate transforma anumiți hormoni în estrogen, ceea ce va afecta nivelul total al acestui hormon în organism, în special după menopauză. 

Din acest punct de vedere, creșterea în greutate odată cu înaintarea în vârstă și fluctuațiile de greutate au fost și ele asociate cu un risc sporit de cancer endometrial.

4. Tumorile ovariene 

Un anumit tip de tumoare ovariană, tumora cu celule granuloase, are capacitatea de a secreta estrogen, contribuind astfel la creșterea nivelului acestui hormon în organism și la apariția unui dezechilibru hormonal care poate stimula endometrul și chiar duce la apariția cancerului endometrial. Uneori, unul dintre simptomele cancerului de endometru, sângerările vaginale anormale, reprezintă și primul semn al prezenței unei astfel de tumori. 

Citește aici despre cancerul endometrial pentru a afla mai multe despre cauzele sale. Trebuie să reții însă că dezechilibrul între nivelul de estrogen și progesteron din organism, hiperplazia endometrială, obezitatea și tumorile ovariene trebuie privite ca factori de risc pentru cancerul endometrial și nu cauze directe. Alături de înaintarea în vârstă, istoricul medical familial și personal și anumiți factori genetici, ele pot, într-adevăr, crește riscul de a dezvolta acest tip de cancer, dar prezența lor nu înseamnă neapărat că acesta va și apărea.

Cele mai citite articole