Meniu

3 investigații medicale pe care copilul tău ar trebui să le facă anual

Articol scris de

4 ani în urmă 25

Foarte mulți părinți apelează la servicii medicale pentru micuții lor doar atunci când aceștia au o problemă, dar aceasta nu este tocmai cea mai potrivită practică. Pentru a evita evenimentele neplăcute și a te asigura că acesta se dezvoltă normal, este recomandat să recurgi la câteva investigații medicale periodice.

Un mic control de rutină te va ajuta să identifici potențiale probleme care sunt destul de răspândite printre copii. Majoritatea sunt perfect tratabile și nu sunt deloc grave, iar aceste investigații de bază te vor ajuta să intervii la timp și să îi asiguri celui mic o dezvoltare sănătoasă. 

1.Controlul stomatologic

Dinții copiilor sunt mai sensibili decât cei ai adulților, din cauza smalțului mai subțire și mai puțin bogat în minerale. Tocmai din această cauză cariile sunt mai des întâlnite la copii. Identificarea acestora la timp ajută la prevenirea unor infecții serioase, care pot afecta chiar și viitorii dinți permanenți.

De asemenea, copiii se pot confrunta și cu alte probleme când vine vorba de dinții de lapte. Este posibil ca aceștia să nu cadă la timp, astfel împiedicând dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți, caz în care este nevoie de ajutorul unui medic dentist. Printr-un control periodic, acesta poate identifica astfel de situații și poate recomanda un tratament potrivit.

2.Controlul oftalmologic

Unii copii sunt predispuși genetic la dezvoltarea unor afecțiuni oftalmologice, dar acestea pot apărea chiar și în cazul copiilor fără riscuri. Deși unele probleme ușoare se pot corecta fără ochelari, este recomandat să vizitezi periodic o clinică de oftalmologie pediatrică împreună cu cel mic.

Cele mai citite articole

Majoritatea părinților apelează la ajutorul medicilor abia atunci când observă anumite probleme prezente la copii. Printr-un control regulat la oftalmolog, eventualele afecțiuni vor putea fi identificate înainte de a prezenta simptome sau când încă sunt în fază incipientă. Astfel, acestea se vor putea corecta mai ușor sau evoluția defectului va putea fi încetinită.

3.Verificarea unei dezvoltări sănătoase

În cele din urmă, va trebui să te asiguri că micuțul tău are o dezvoltare armonioasă, potrivită pentru vârsta sa. De aceea, va trebui să nu neglijezi vizitele anuale la pediatru, care va verifica dezvoltarea sa fizică și intelectuală.

În primul rând, medicul va măsura înălțimea și greutatea copilului și le va compara cu limitele recomandate pentru grupa de vârstă în care se află cel mic. Dacă acesta nu a crescut suficient, îți poate recomanda anumite activități sau sporturi care să ajute în acest sens. În cazul în care copilul are o greutate prea mică sau prea mare, medicul poate sugera anumite schimbări în alimentația și stilul de viață al copilului.

De asemenea, medicul va acorda atenție și dezvoltării intelectuale a micuțului și capacităților sale motrice. În funcție de vârstă, acesta va verifica anumiți parametri specifici pe care copilul va trebui să îi îndeplinească, cum ar fi reflexele, capacitatea de a merge în picioare, vorbitul sau cititul.

Acest control este foarte important, deoarece părinții ar putea să interpreteze greșit o dezvoltare mai înceată a copilului. Uneori aceste semne nu sunt un motiv de îngrijorare, dar alteori ele pot ascunde probleme cu adevărat serioase, care necesită intervenție.

Deși micuțul tău pare perfect sănătos, este recomandat să optezi pentru aceste controale regulate. Astfel, te vei asigura că acesta se dezvoltă normal și armonios și vei putea identifica eventuale probleme mai greu de depistat.

Cele mai citite articole